Trucs per estalviar davant la nova factura elèctrica

Recentment, el Govern ha aprovat la nova factura elèctrica que substituirà l’anterior. Entre les novetats que s’hi han introduït hi ha els nous horaris, que han provocat una mica d’enrenou. La idea de modificar la manera com s’estava consumint energia ha partit dels objectius climàtics. El propòsit d’aquestes mesures és disminuir el consum d’electricitat i fer que els nostres hàbits siguin més eficients.

La tarifa de la llum, entesa com a preu per kWh, varia segons el nombre de persones connectades simultàniament. És per això que el Govern pretén que els ciutadans evitin compartir horari de consum amb les grans indústries i empreses. D’aquesta manera, les persones haurien de consumir més llum en els trams més econòmics. Explicarem les bases d’aquesta reforma i alguns consells per aprofitar bé les seves possibilitats.

Nous horaris en la tarifa elèctrica

Els nous horaris inclosos en la factura actualitzada s’aplicaran als usuaris acollits al règim de PVPC, de petits consumidors. Els qui tenen el subministrament contractat en el mercat liberalitzat en principi no es veuran afectats. Un dels avantatges que planteja és que dispositius elèctrics com el cotxe es poden carregar en hores en què la llum serà més barata.

En general, es tracta d’un sistema d’horaris en el qual hi haurà tres franges no consecutives. Durant el dia s’alternaran en el que s’anomena discriminació horària:

– L’hora vall serà la més barata i anirà des de les 0.00 fins a les 8.00 h entre setmana, mentre que restarà activa les 24 hores dels dissabtes, diumenges i festius nacionals.

– Les hores planes transcorreran entre les 8.00 i les 10.00 h, les 14.00 i les 18.00 h i entre les 22.00 i les 00.00 h.

– Les hores punta aniran des de les 10.00 fins a les 14.00 h i entre les 18.00 i les 22.00 h.

Revisa la teva tarifa i la potència contractada

És important que un parell de vegades l’any revisis la teva despesa i la potència que tens contractada. Amb la nova tarifa cal evitar connectar diversos dispositius a la vegada, per la qual cosa és important organitzar-se. Si ajustem el preu de la tarifa i concentrem el consum en les hores vall, aconseguirem estalviar en la factura.

Això es pot fer, per exemple, programant les bugades de la rentadora. Desplaçant la despesa fins a aquests trams més econòmics es podrà veure com les persones subscrites al PVPC (preu voluntari per al petit consumidor) poden estalviar o, almenys, compensar la despesa dels trams més costosos.

Passa’t al batch cooking

Aquesta tècnica ja tenia adeptes des de fa temps, però alguns ho veuen com un hàbit que cal incorporar ara. Es tracta de preparar durant el cap de setmana el menjar que consumiràs entre setmana. Utilitzant les tècniques de conservació adequades, aquests aliments poden mantenir tot el seu gust i les seves propietats sense cap problema.

Per fer-ho, caldrà organitzar amb temps un calendari de menjars i anar preparant-los durant el temps lliure del cap de setmana. En aquest període l’electricitat és més barata, de manera que hi sortiràs guanyant. Recorda que el cap de setmana es considera hora vall.

Aquesta tècnica de planificació de plats ens reporta dos grans beneficis:

– El primer és l’estalvi que suposa el batch cooking en matèria energètica i de reducció de residus alimentaris. Aquest estalvi també té la seva lectura en matèria de diners, ja que es farà una despesa especial en hores vall i es reduirà el temps d’ús energètic en hores punta.

– El segon punt positiu és que durant la setmana no hauràs d’estar preocupat fent el menjar o preparant tàpers per a la feina.

Deixa la bugada per al cap de setmana

Aquesta idea és semblant a la del batch cooking. En aquest cas convé deixar la bugada per al cap de setmana, ja que tindrem més flexibilitat que intentant dur a terme aquesta tasca en horari vall entre setmana.

Fent la bugada el dissabte o el diumenge podràs parar-hi més atenció i tenir preparada la roba que faràs servir entre setmana amb més temps. Fent tota la bugada de cop, rendibilitzaràs més l’aigua i l’energia que consumeixes.

Teletreballa fora de casa

Teletreballar és cada cop més freqüent, però suposa en general una despesa de llum i electricitat. Vuit hores de teletreball a casa poden suposar bastant dispendi per a una família.

L’alternativa és que aprofitis i teletreballis fora de casa, utilitzant recursos públics. Hi ha biblioteques i zones de coworking habilitades perquè hi puguis estar treballant, sense distraccions ni despeses de llum o Internet. És una alternativa senzilla i ràpida que molts ja han començat a provar. A més, és el més semblant a estar en una oficina concentrat.

Tria electrodomèstics més eficients

Escollir els electrodomèstics de manera específica també et pot ajudar a estalviar. Es tracta que triïs els que tinguin una etiqueta energètica més ben posicionada. Això vol dir que hi ha dispositius que gasten molt més que altres a l’hora d’efectuar la mateixa tasca. Si esculls un bon electrodomèstic amb certificat energètic, podràs estalviar molta energia quan facis feines bàsiques, i això es notarà en la factura de la llum.

Climatitza la casa de manera natural

Si busques com estalviar llum a casa, aquest mètode és dels més antics que pots utilitzar. Es tracta d’obrir les finestres i les cortines per fer servir al màxim la llum solar, i evitar així encendre els llums en les hores punta en què no sigui imprescindible.

Estalviar a l’hora de climatitzar la casa també està relacionat amb la manera que té casa teva de rebre i emmagatzemar la temperatura. Sent eficients, és possible estalviar-se d’utilitzar certs dispositius de calefacció o refrigeració.

Per això és important dur a terme un petit estudi global que et permeti entendre quins són els punts de despesa més grans de la teva situació. Això cal que ho situïs en el context de les noves reformes energètiques.

Un cop tinguis conclusions al respecte, comença a planificar els teus hàbits i fes alguna petita inversió, si cal, per fer casa teva energèticament més eficient.

Hi ha hagut un error, intenta-de nou
Pregunta als nostres experts

Els teus comentaris seran publicats una vegada siguin validats pel nostre equip