Kakebo, el mètode japonès per estalviar diners mes a mes

L’estalvi és fonamental en el nostre dia a dia. Fomentar-lo en qualsevol àmbit és positiu i beneficiós per a aquells que prenen la decisió de mirar al futur des del present. Tot compta perquè els euros no s’acomiadin de la nostra butxaca per no tornar mai més: des del cafè i el croissant del matí fins a les copes i els sopars amb els amics el cap de setmana, per esmentar-ne dos exemples.

La taxa d’estalvi de les llars espanyoles es va situar al primer trimestre del 2018 en el 5% de la renda bruta disponible, només una dècima per sobre del seu mínim històric. El sou més freqüent a Espanya és, segons l’INE, de 16.497,40 euros, i el salari mitjà brut, de 23.156,34 euros.

Fes la teva simulació: Vols saber quant cobraràs quan et jubilis?

Dues dades que posen en relleu la dificultat per estalviar amb què s’enfronten nombroses persones dia a dia a Espanya. I és que gestionar adequadament els recursos disponibles s’ha convertit en una necessitat. Suprimir despeses supèrflues o minimitzar costos amb una mica d’imaginació poden ser el salvavides de la butxaca per a més d’un.

Al Japó fan servir un mètode de control de despeses quotidianes molt popular amb el qual és possible estalviar diners en el dia a dia. Es diu Kakebo i és, literalment, un “llibre de comptes per a l’economia domèstica”. L’objectiu? Estalviar mes a mes reduint la despesa domèstica a allò que és estrictament necessari.

Com funciona? En realitat es tracta d’un mètode molt senzill que traspua sentit comú. Formalment és un quadern en el qual conviuen un calendari i una agenda, on s’anoten cadascuna de les despeses que es duen a terme diàriament. Fàcil, oi? L’única dificultat, i no és insignificant, és no enganyar-se un mateix. Cal prendre nota de tot. De tot. Que em compro un ordinador? Anotat. Que em compro un xiclet? També. Aquesta és la clau.

Sis passos per comprendre millor com funciona el Kakebo:

  1. Anotar els ingressos: Des del sou fins a qualsevol variable (comissions, propines…).
  2. Controlar les despeses fixes: llum, gas, aigua, wifi, gimnàs…
  3. Objectiu d’estalvi: Quant es vol estalviar? Cal que sigui un objectiu assumible.
  4. Estableix un pressupost: Quants diners pots gastar setmanalment?
  5. Fes balanç: Has aconseguit els objectius?
  6. Rectifica: Si detectes errors en les teves despeses, canvia d’hàbits i torna a començar.

Tothom que ha utilitzat aquest mètode explica que el resultat és sorprenent, que es pot estalviar malgrat que ni de bon tros ho creien possible. Kakebo permet organitzar les despeses i crear una rutina per comprovar en què se’n van els diners. Cal marcar-se un objectiu assumible, com podria fer qualsevol empresa.

Les categories de despeses a Kakebo es corresponen amb els apartats següents:

  • Supervivència: despeses indispensables per a alimentació, salut, transport, etc.
  • Oci i vici: despeses relacionades amb el temps lliure.
  • Cultura: enriquiment cultural i físic.
  • Extres: emergències, despeses especials.

Al Japó hi ha diferents tipus de kakebos. Actualment n’hi ha alguns en què únicament s’enganxen els tiquets de tot allò que es consumeix, una modalitat que és molt popular. Els més joves també opten per diferents aplicacions per a smartphone que ajuden a fer que els euros –o els iens– no se’n vagin volant (tan fàcilment) de la butxaca.

Més informació:

Vuit claus per a l’estalvi per al futur

Atents a la inflació. Així afecta els estalvis

Això també t’agradarà

Hi ha hagut un error, intenta-de nou

Pregunta als nostres experts

Els teus comentaris seran publicats una vegada siguin validats pel nostre equip