Quan cal començar a estalviar per a la jubilació?

Moltes persones, quan pensen en el seu futur, es plantegen quan cal començar a estalviar per la jubilació. Conscients que l’edat de jubilació a Espanya s’està endarrerint –la jubilació als 67 anys serà plenament vigent a partir del 2027–, qui més qui menys prova de calcular la pensió pública que li quedarà un cop finalitzi la seva etapa laboral i valora com a necessari l’ús d’eines com els plans de pensions, PIES o AIELT per complementar uns diners destinats a mantenir una qualitat de vida adequada durant la jubilació.

Fes la teva simulació: Vols saber quant cobraràs quan et jubilis?

Tot i això, per arribar a una resposta clara amb relació al moment en què s’ha de començar a estalviar de cara a la jubilació és necessari saber que, entre altres aspectes, l’esperança de vida a Espanya es troba avui aproximadament en els 82 anys (84,5 per a les dones, 78,4 els homes) i s’estima que aquest índex augmenti de 3 a 4 mesos per any. És a dir, un cop jubilats tenim com a mínim 15 anys per cobrir les nostres necessitats de la millor manera possible.

A més, també cal tenir en compte que el Fons de Reserva de la Seguretat Social, conegut com la guardiola de les pensions, s’està esgotant. Es tracta dels diners que té l’Estat per al pagament de pensions en períodes econòmics adversos. Segons es pot observar en aquesta entrada del blog de VidaCaixa sobre l’evolució de la ‘guardiola de les pensions’, en menys de 10 anys el fons es quedarà a zero.

Així doncs, quan cal començar a estalviar per a la jubilació? Ens dóna la resposta Jordi Gual, Director Executiu de Planificació Estratègica i Economista en Cap de CaixaBank. “És convenient començar molt aviat a estalviar de cara a la jubilació, cada mes és aconsellable separar de la nòmina una quantitat que vagi a un altre compte i que no es toqui. Amb aquest compte s’estalvia i, gràcies a la màgia de l’interès compost, es va acumulant un estalvi que es pot fer servir en el moment de la jubilació”, assenyala. I afegeix: “Com més aviat es comenci a estalviar per a la jubilació, millor”.

Així mateix, a més de saber quan cal començar, molts altres es pregunten quant convé estalviar. Al blog de VidaCaixa ens vam preguntar recentment quants diners haig d’estalviar de cara a la meva jubilació i vam explicar exemples orientatius escrits en la premsa especialitzada nord-americana, així com un exemple tipus que ens va proporcionar Enrique Borrajeros, president del Comitè de Comunicació de l’European Financial Planning Association (EFPA) a Espanya. Segons els càlculs d’aquest expert, una persona de 30 anys amb l’objectiu d’aconseguir 3.000 euros mensuals en jubilació haurà de dur a terme aportacions mensuals de 280 euros i anar incrementant un 7% anual aquesta aportació. La rendibilitat objectiu en aquest cas és d’un IPC 3%.

En una entrevista recent publicada al blog de VidaCaixa, Jordi Martínez, director del programa d’Educació Financera de l’Institut d’Estudis Financers (IEF), explicava que “moltes persones obren els ulls quan calculen quant diners necessiten per jubilar-se”.

En l’article, aquest expert, que impulsa i imparteix un programa de cultura financera que té lloc periòdicament en diferents col·legis professionals d’Espanya, assenyala que un 40% dels alumnes que acudeixen a les seves classes té previst estalviar de cara a la jubilació després de realitzar els càlculs sobre la seva pensió “El primer per tenir clars els objectius financers és conèixer quins objectius vitals té cadascun”, recomana quan un pensa en estalviar de cara a la jubilació.

En el mateix sentit que Martínez s’expressa Albert Vergés, president de la Fundació Edat&Vida, que aglutina a empreses, associacions i institucions acadèmiques bolcades en la millora de les condicions de vida de les persones grans. En la seva opinió, “començar a estalviar al més aviat possible és la millor fórmula per assegurar-se una bona situació econòmica al moment de la jubilació”. Segons Vergés, és necessari fomentar un canvi d’actitud i comportament dels ciutadans cap a l’estalvi i la planificació de la jubilació, de manera que aquests adoptin una responsabilitat més gran en la garantia dels seus ingressos després de la jubilació.

Això també t’agradarà

Hi ha hagut un error, intenta-de nou

Pregunta als nostres experts

Els teus comentaris seran publicats una vegada siguin validats pel nostre equip