Començar a estalviar com més aviat, la millor fórmula per assegurar-se una bona situació econòmica en la jubilació

El governador del Banc d’Espanya, Luis Linde, va obrir un calorós debat quan va assegurar durant la seva compareixença davant el Congrés dels Diputats que els espanyols “experimentaran una reducció inexorable de les seves pensions a llarg termini, llevat que es combini amb estalvi privat” . L’estudi Anual de Preparació per a la Jubilació que realitza Aegon posa en evidència que només tres de cada deu espanyols estalvien de manera habitual per la seva jubilació. En aquest sentit, la Fundació Edad&Vida, que aglutina empreses, associacions i institucions acadèmiques bolcades en la millora de les condicions de vida de la gent gran, porta anys advertint que cal millorar la fiscalitat dels plans de pensions per incrementar el seu atractiu i fomentar així l’estalvi privat de cara a la jubilació per part dels ciutadans.

Fes la teva simulació: Vols saber quant cobraràs quan et jubilis?

El director general de la Fundació, Albert Vergés, sosté que “començar a estalviar com més aviat és la millor fórmula per assegurar-se una bona situació econòmica en el moment de la jubilació”. Vergés entén que el debat sobre la viabilitat i la sostenibilitat de l’actual sistema públic de pensions és real, tenint en compte el canvi demogràfic i la situació de dèficit dels comptes públics, i que assistim a un canvi de paradigma en què es comença a valorar la contribució dels ciutadans en el finançament directe d’una sèrie de serveis de garantia pública.

Per aquestes raons, Edad&Vida manté que cal “obrir un profund debat a nivell polític i social sobre les reformes estructurals necessàries per garantir la viabilitat futura del sistema públic de pensions”.

De la mateixa manera, Vergés considera igualment necessari fomentar un canvi d’actitud i comportament dels ciutadans cap a l’estalvi i la planificació de la jubilació, de manera que aquests adoptin una major responsabilitat en la garantia dels seus ingressos després de la jubilació.

Millorar la informació que reben els ciutadans sobre les seves expectatives d’ingressos després de la jubilació, les aportacions que realitzen tant ells com els seus empleats i els productes d’estalvi previsió existents al mercat; i establir incentius fiscals que els facin més atractius són, segons el parer de Vergés, les mesures que més pots contribuir en aquest sentit.

“No podem oblidar”, va assegurar el director general de la Fundació Edad&Vida, “de començar a estalviar com més aviat, de forma constant i sistemàtica, és la millor manera d’assegurar-se una bona situació econòmica futura”.

Això també t’agradarà

Hi ha hagut un error, intenta-de nou

Pregunta als nostres experts

Els teus comentaris seran publicats una vegada siguin validats pel nostre equip