Vuit claus per a l’estalvi per al futur

Estalviar no és feina fàcil. Requereix constància, disciplina i, també, un cert ordre. En aquesta entrada del blog de VidaCaixa es detallen vuit consells amb els quals tenir èxit en l’estalvi.

Fes la teva simulació: Vols saber quant cobraràs quan et jubilis?

Per estalviar de la millor manera possible fan falta objectius d’estalvi en despeses diàries, vacances, jubilació, imprevistos, etcètera.

L’estalvi està condicionat per tres elements:

  • Ingressos: Cal prendre decisions per maximitzar-los.
  • Despeses: Cal supervisar-les adequadament i mirar de reduir les que són supèrflues per aconseguir l’estalvi previst.
  • Resultats: L’estalvi ha de poder permetre rendes addicionals, que al seu torn se sumen a l’estalvi.

Un cop vist això, detallarem els vuit punts clau per a un estalvi adequat de cara al futur:

LA REGLA DEL 10%

És molt senzill i alhora molt complicat. Es tracta de separar un 10% dels ingressos i posar-los al lloc destinat per a l’estalvi. En pocs mesos es veuen els resultats i no importa gaire què ha passat amb el 90% restant. Fins i tot, si l’economia ho permet, es pot plantejar la possibilitat d’augmentar el percentatge dedicat a l’estalvi.

LA REGLA DEL 50/30/20

Més regles. Quan es pensa a estalviar per al futur, els experts parlen de la regla del 50/30/20, segons la qual es dedica el 50% dels ingressos a cobrir les despeses bàsiques (casa, subministraments, alimentació, transport…), un 20% es destina a l’estalvi a llarg termini (plans de pensions, fons d’inversió) i el 30% restant va per a altres qüestions relacionades amb la vida de cadascú, ja siguin unes vacances, la compra d’un cotxe.

PLANEJAR LA JUBILACIÓ

Estalviar diners per a la jubilació és una decisió intel·ligent des de dos punts de vista: es generen recursos per al futur, de manera que els diners augmenten, i no es paguen impostos fins que aquests diners es retirin.

QUE ELS DINERS TREBALLIN PER A TU

Es tracta de crear un flux de riquesa adequat amb productes d’inversió. Potser és una opció no apta per a tothom, perquè no tothom està interessat en les finances, però sí que és cert que si es troba una fórmula perquè els diners que s’estalvien treballin poc o molt per a nosaltres, s’haurà trobat una opció intel·ligent d’estalvi per al futur.

NEGOCIAR

Sempre és possible negociar el preu que cal pagar per un producte o servei. Cal saber què fan altres marques, per poder valorar i prendre les decisions adequades. No s’ha d’obtenir el que un paga sinó el que un demana.

ALERTA AMB LA INFLACIÓ

Si els efectes d’una inflació molt baixa s’acumulen durant molts anys, els seus efectes poden ser devastadors. Cal tenir en compte que tot allò que s’estalviï ha de superar sempre la inflació. Per posar-ne un exemple: si es donés el cas d’una inflació anual repetida durant 15 anys, això suposaria que els preus haurien pujat en aquest període un 50%. Dit d’una altra manera, el nostre poder adquisitiu serà en aquell moment menys de la meitat de l’actual. És a dir, 15.000 euros avui, serien menys de 7.500 euros al cap de tres lustres.

REVISA COM VAN ELS TEUS ESTALVIS PERIÒDICAMENT

La realitat és canviant i cal estar amatent a com funcionen els estalvis que un pugui tenir invertits en plans de pensions, fons d’inversió, dipòsits, renda variable, renda fixa… Cal estar al dia de com evoluciona l’estalvi per si calgués prendre alguna decisió al respecte.

Tasa de pobreza por grupo de edad

EVITAR UN ÚNIC COMPTE CORRENT

Una de les regles bàsiques de l’estalvi és que ha de ser evident. I perquè sigui així, no convé gestionar els nostres ingressos i les nostres despeses en un únic compte corrent. És millor disposar de dos o més comptes o productes, com ara plans de pensions, PIES o AIELT, en els quals s’aprecia com va pujant el nostre esforç estalviador.

Més informació:

Atents a la inflació. Així afecta els estalvis.

L’estalvi dels autònoms de cara a la jubilació

Ha ocurrido un error, intentalo de nuevo
Pregunta a nuestros expertos

Tus comentarios serán publicados una vez sean validados por nuestro equipo