És possible treballar després de la jubilació?

Per regla general, no es pot treballar un cop un s’ha jubilat. Això no obstant, aquesta norma és cada vegada menys restrictiva i hi ha la possibilitat de compaginar jubilació i ocupació. En aquesta entrada del blog de VidaCaixa parlem amb Elena Ariño, orientadora laboral, formadora i blogger de plandempleo.com, de continuar amb una activitat professional un cop retirat.

 Fes la teva simulació: Vols saber quant cobraràs quan et jubilis?

 Primerament cal veure quan permet la llei treballar després de la jubilació. Hi ha tres possibilitats:

  1. La jubilació parcial: permet accedir a la pensió i tenir una vida laboral a temps parcial. A aquesta modalitat de jubilació s’hi pot optar abans del final legal de l’etapa laboral.
  2. La jubilació flexible: és aplicable a aquells pensionistes que s’han jubilat totalment i que volen tornar a la vida activa. Se’ls redueix la pensió en funció de la jornada.
  3. Treballar per compte propi: únicament si no se superen uns ingressos establerts.

 Un cop exposades aquestes opcions, coneguem ara l’opinió d’Ariño sobre diferents aspectes de la jubilació i l’ocupació.

 Què recomanaries a les persones que s’acaben de jubilar?

En primer lloc, que mantinguin una activitat de qualsevol tipus. Cal que sigui una cosa que els satisfaci i que impliqui bones rutines. Alguna cosa que els ompli. Per exemple, a més dels qui treballen, hi ha també la universitat per a més grans de 65 anys…

 I en segon lloc?

Una vida social molt dinàmica. Sol passar que quan una persona es jubila, perd una mica el nord. Moltes vegades en l’àmbit laboral és on es creen les relacions personals i amb la jubilació sembla que hagin de desaparèixer. Tenir una xarxa social al voltant quan ets gran és crucial. Cal buscar els vincles d’amistat no solament en la família sinó també en altres àmbits. Jubilar-se no és el final de la vida professional i social.

 I en tercer lloc?

Com que arribem millor a la jubilació, tant a nivell físic com de salut, és un moment per fer tot el que no hem fet mentre treballàvem. Podem viatjar, satisfer les nostres inquietuds… La jubilació no és cap final, és un canvi d’estat.

 Amb l’augment de l’esperança de vida teòricament passem més temps jubilats que vivint l’adolescència, amb la qual cosa el fet de dur a terme algun tipus d’activitat sembla positiu.

Sí, realment és així. Hi ha professions, per exemple, en què la jubilació és molt tardana, com en els jutjats. Hi ha jutges amb un considerable bagatge professional que superen amb escreix l’edat de jubilació ordinària. Aquesta experiència és fins i tot un incentiu per mantenir-se al lloc de treball.

 Si un jubilat hagués de trobar una feina, què li podries recomanar?

Això depèn molt dels perfils, les actituds i les circumstàncies personals i professionals. Les oportunitats, evidentment, no són les mateixes en un sector que en un altre. El primer que hauria de fer és una anàlisi del que aquesta persona té i el que pot oferir. Cal buscar aquell valor diferenciador, aquell valor afegit, que en aquest cas seria tot el seu bagatge professional.

 Creus que el mercat laboral actual valora aquest bagatge?

Això és el més complicat. El que es valora avui dia és gent jove que funcioni mitjanament bé i que no suposi un gran cost per a l’empresa. Potser una persona pot treballar amb un contracte parcial de 15 hores a la setmana, per exemple, i alhora revertir tota la seva experiència en una organització. Es tracta que tot això encaixi.

Llegeix també: Com accedir a la jubilació parcial si ets autònom

 Hi ha a Espanya experiències/programes que impliquin la gent gran amb les empreses?

Sí que existeixen activitats de mentorització en algunes empreses. Hi ha patronals i cambres de comerç que promouen que els empresaris retirats assessorin la gent jove que comença en el món dels negocis. Ho fan de manera desinteressada. Això ajuda a mantenir algun tipus d’activitat. Hi ha res millor que una persona que ha treballat en el mateix àmbit que tu per acompanyar-te en el procés d’iniciar un negoci? Són serveis que la gent no acostuma a conèixer i que estan molt ben valorats per les persones que els utilitzen.

 Creus que infravalorem la gent gran en el mercat laboral?

Sí, en efecte. Hi ha iniciatives que porten tot el bagatge professional de la gent gran a les escoles. Per exemple, una persona que s’ha passat tota la vida treballant en activitats relacionades amb el camp i que expliqui als nens com és. Són experiències que si no es duguessin a terme, caurien en l’oblit.

Això també t’agradarà

Hi ha hagut un error, intenta-de nou

Pregunta als nostres experts

Els teus comentaris seran publicats una vegada siguin validats pel nostre equip