Economia per a famílies: Trucs per portar un pressupost domèstic organitzat i poder estalviar

L’economia familiar és la més important de totes, ja que és la que t’afecta de manera més directa. Mantenir una economia sanejada dins de la teva família t’estalviarà més d’un ensurt, t’ajudarà a fer front als imprevistos sense gaires patiments i no passaràs angúnies en cap moment. No deixis de llegir!

El pressupost domèstic, la base de les finances familiars

El pressupost és un aspecte fonamental en l’economia familiar, ja que et permet conèixer les despeses i els ingressos de manera precisa. Elaborant-ne un sabràs a què destines els diners, controlaràs totes les despeses, podràs ser més previsor i tindràs un coixí per salvar imprevistos. Això no obstant, perquè el pressupost funcioni, cal que estableixis un objectiu bàsic: que els ingressos superin les despeses.

Vols saber el que cobrarás quan et jubilis?

Per elaborar el teu pressupost no cal que et compliquis la vida. Apunta en un full d’on provenen els teus ingressos i quines són les teves despeses. Divideix les despeses en fixes, necessàries, ocasionals i els diners que destines a l’estalvi, els quals són una part molt important del pressupost. Cada mes apunta les despeses i calcula la diferència restant-les dels beneficis. Si el resultat és positiu, aniràs pel bon camí; però en el cas que sigui negatiu, hauràs d’eliminar aquelles despeses que no siguin estrictament necessàries.

Recorda que és important no passar per alt cap detall, ja que així serà un document totalment eficient i útil per a tu.

Finalment, destina entre un 10 o un 12% a l’estalvi cada mes. Et sembla molt? Mira-ho d’aquesta manera: al segle xix, fins i tot els treballadors més pobres aconseguien guardar un 12% del seu sou.

Com s’elabora un pressupost domèstic

Per elaborar el pressupost domèstic cal que coneguis quins són els teus ingressos fixos. Aquí hi has d’incloure totes les fonts d’ingressos, és a dir, tant el sou mensual que perceps com les inversions o la devolució de l’IRPF. No t’oblidis de col·locar-hi els ingressos passius que pot produir, per exemple, un habitatge llogat.

D’altra banda, cal que calculis a la perfecció quines són les teves despeses fixes mensuals per incloure-les a la plantilla del pressupost familiar. També hi has d’incloure les despeses variables com ara lleure, roba, transport, gasolina o calçat, entre d’altres.

Si vols deixar de banda el paper i el boli, hi ha un munt de plantilles digitals que pots fer servir. Des del teu ordinador mateix pots accedir al centre de descàrrega de temes i plantilles de Microsoft Office i buscar-hi un pressupost familiar al calaix de cerca. Tria la que consideris més adequada per a tu i descarrega-la. També hi ha plantilles disponibles a Google Spreadsheets.

Ara arriba el moment de personalitzar el pressupost. Recorda que com més detalls hi introdueixis, més efectiu i fiable serà. Alguns dels paràmetres que no hi poden faltar són:

 • Salari mensual de cada membre de la unitat familiar.
 • Ingressos addicionals.
 • Despeses de combustible i transport.
 • Despeses en alimentació.
 • Despeses en els subministraments d’habitatge com ara aigua, llum, telèfon, televisió per cable, gas, etc.
 • Despeses d’habitatge com el lloguer o la hipoteca.
 • Despeses en calçat i roba.
 • Despeses en medicaments.
 • Despeses de lleure.
 • Despeses en educació.
 • Estalvi mensual.
 • Diners reservats per a despeses eventuals.
 • Altres.

Amb totes les dades i un bon control de despeses podràs prendre decisions més encertades sobre què pots reduir o, fins i tot, eliminar.

L’endeutament i l’estalvi quotidià

Aquest és un altre aspecte imprescindible per a les finances familiars. Endeutar-se no és dolent, sempre que ho fem de manera racional i sabent que pots tornar els diners. Aquesta solució et permet disposar d’efectiu futur en el present, si bé sacrificant els ingressos del demà.

La devolució del deute és una despesa fixa, ja que no la pots evitar. Així doncs, abans de prendre la decisió d’endeutar-te, pensa a fons per a què necessites els diners prestats, el temps que trigaràs a tornar-los i si ho podràs fer.

Per acabar, cal evitar un comportament negligent amb la gestió dels deutes. Pagar un préstec amb un altre és un camí molt ràpid cap a la ruïna. Si no et pots permetre pagar el primer, un segon préstec només et mantindrà més temps endeutat i complicarà la teva situació, encara que no t’ho sembli.

En definitiva, un bon pressupost domèstic t’aproparà econòmicament al lloc on vols estar tant en qualitat de consum com en quantitat d’estalvi. Ja saps com fer-ho, només cal que ho posis en pràctica.

Ha ocurrido un error, intentalo de nuevo
Pregunta a nuestros expertos

Tus comentarios serán publicados una vez sean validados por nuestro equipo