Consum i consumidor responsable

Ser un consumidor responsable no és només una moda, sinó un concepte i un estil de vida molt definit. Actualment, pots escollir on i a qui comprar, a més de tenir una millor idea sobre com es fabrica qualsevol dels productes que consumiràs. Això et permet ser responsable i triar una o altra opció.

Dit d’una altra manera, pots alterar el teu patró de consum i ajustar-lo realment a les teves necessitats i a les del planeta. D’aquesta manera, aportaràs el teu granet de sorra a la igualtat social i estaràs afavorint el medi ambient.

Què és el consum responsable?

El consum socialment responsable és una actitud que es reflecteix en el consum crític i conscient i en la utilització de manera eficient dels recursos de què disposes a casa teva.

És escollir sota un bon criteri de preu, impacte social, qualitat, impacte ambiental i l’ètica de les empreses que desenvolupen i ofereixen aquests serveis o productes. El consum i estalviar dia a dia són compatibles.

Beneficis del consum responsable

Un consum responsable et pot aportar un munt d’avantatges:

Igualtat social

Quan optes per productes avalats amb el segell de Comerç Just, contribueixes a construir un entorn equilibrat per a tots els habitants del planeta. Aquest model de comerç és equivalent a la igualtat de gènere, l’accés a l’aigua potable, una vida digna, salaris decents, l’absència de treball infantil o l’educació, entre altres iniciatives destinades a millorar l’economia social.

Biodiversitat

Sent un consumidor responsable generes un menor impacte en el medi ambient. Redueix, recicla i reutilitza, i ajudaràs a protegir els limitats recursos naturals del planeta.

Estalvi econòmic

Un consum responsable, per exemple d’aigua i electricitat, va lligat a un estalvi econòmic. L’estalvi d’aigua i d’energia és una tasca indispensable que tenim pendent, i és que no solament beneficia la nostra butxaca, sinó que també contribueix al manteniment del nostre planeta.

Perfil del consumidor responsable

Els consumidors es preocupen per la sostenibilitat ara més que mai, segons les últimes dades de l’enquesta de Nielsen. Aquest estudi revela que els millennials són la força impulsora que hi ha darrere el canvi cap a productes sostenibles i tenen més del doble de probabilitats de prendre decisions basades en l’impacte ambiental.

Segons un estudi sobre els hàbits de consum sostenible dels consumidors d’avui efectuat per l’OCU i NESI, “el 73% dels espanyols ja prenen decisions de consum per motius ètics o de sostenibilitat”. Aquest estudi mostra que els consumidors conscienciats no entenen el seu compromís com una simple qüestió d’hàbits de compra, de béns que adquireixen o deixen d’adquirir, de proveïdors a qui contracten o no. Es tracta més aviat d’una actitud vital i d’una manera d’estar al món.

Un consumidor responsable és una persona informada i conscient dels seus hàbits de consum. A més de conèixer i exigir els seus drets com a consumidor, busca l’opció de consum amb el mínim impacte negatiu possible sobre el medi ambient i amb un efecte positiu en la societat. Aquesta manera responsable de consumir es tradueix en molts petits actes i decisions diàries.

Consells de consum responsable

Per practicar un consum social i responsable has de:

  • Ser conscient de la quantitat de coses que no necessites. Algunes de les que sí necessites són víctimes de l’obsolescència programada, però moltes altres es poden arreglar.
  • Reduir la quantitat de plàstic que fas servir. Si tots hi posem el nostre gra de sorra, podem reduir considerablement el consum de plàstic a les nostres llars amb uns trucs senzills.
  • Escollir els productes de Comerç Just en tots els camps. Hi ha una gran varietat d’alternatives que segurament desconeixes.
  • Consumir productes de proximitat i reduir l’impacte mediambiental.
  • Optar per les alternatives responsables, ètiques i transparents que pots trobar en sectors com la connectivitat, la banca i l’electricitat.

En definitiva, ser un consumidor responsable et fa conscient de l’impacte que produeixes en el planeta i, així, pots contribuir a millorar la qualitat de vida de totes les persones que hi vivim. Per això, si encara no ho has fet, practica el consum socialment responsable!

Ha ocurrido un error, intentalo de nuevo
Pregunta a nuestros expertos

Tus comentarios serán publicados una vez sean validados por nuestro equipo