Assegurança d’estalvi vs. primes de vida risc: què em convé?

Què és una assegurança de vida estalvi? I una assegurança de vida risc? Quina és l’opció que s’adapta millor a les meves necessitats? En aquesta entrada del blog de VidaCaixa donarem resposta a aquestes preguntes.

Fes la teva simulació: Vols saber quant cobraràs quan et jubilis?

D’una banda, l’assegurança de vida estalvi és atractiva per a tots aquells interessats a complementar la pensió pública de jubilació o que estiguin estalviant per a un menor d’edat. La liquiditat i seguretat d’aquesta eina d’estalvi és un altre dels seus punts forts.

En què consisteix? Bàsicament es tracta que el prenedor –habitualment en aquesta modalitat coincideix amb el beneficiari– abona unes primes i se li ofereix una rendibilitat determinada. Un dels principals atractius, a més d’un risc reduït, es troba en els avantatges fiscals del producte, ja que el beneficiari no paga a Hisenda per la rendibilitat que obté sinó quan la cobra.

Com puc contractar una assegurança de vida estalvi? Una de les maneres més còmodes és mitjançant un Pla Individual d’Estalvi Sistemàtic (PIES). Es tracta d’una eina d’estalvi a futur que, com passa amb el pla de pensions, té una limitació màxima d’aportacions de 8.000 euros l’any. D’altra banda, 240.000 euros és el màxim que es pot acumular en un producte pensat per acabar cobrant una renda vitalícia, la qual transforma els estalvis en una renda mensual per a tota la vida.

D’altra banda, ens trobem les assegurances de vida risc. Què són? Són pòlisses que el beneficiari rep en morir el prenedor de l’assegurança. La persona que contracta aquest producte paga una prima en funció dels diners que vol que rebi el beneficiari. Els diners rebuts són una quantitat concreta, que el prenedor no pot rescatar, però sí modificar-ne la quantia quan vulgui.

Segons les dades de la consultora ICEA, especialitzada en el servei d’estadístiques i estudis del sector assegurances, cada cop més espanyols opten per l’assegurança d’estalvi. D’acord amb les dades publicades relatives al primer trimestre del 2016, aquesta modalitat asseguradora ha experimentat un creixement del 31,63%, i s’ha situat en els 6.287 milions d’euros entre gener i març. Per fer-nos una idea del notable creixement en la contractació d’aquests productes, únicament cal assenyalar que un any, en el mateix període, aquest negoci experimentava caigudes del 12,7%.

Una altra de les dades destacables de l’informe d’ICEA és el creixement més gran de les assegurances d’estalvi respecte a les de risc. Fins ara eren aquestes últimes les que tenien més demanda. Això no obstant, les dades indiquen que ara com ara les preferències dels clients es decanten en més mesura per l’assegurança d’estalvi.

Llegeix també: Tot el que has de saber sobre la jubilació a Espanya

El creixement de l’assegurança d’estalvi ha estat notable. El desembre del 2015 creixia a un ritme del 0,72% davant un contundent 7,38% de la de risc. La tendència, però, en el primer trimestre d’aquest 2016 s’ha invertit. Si el vigor de l’assegurança de vida risc es manté intacta i creix al voltant del 10,87%, l’assegurança d’estalvi mostra un potent creixement del 31,63%, xifra que consolida aquest producte com una de les opcions actualment amb més sortida entre els espanyols que volen complementar la seva pensió.

I és que una de les qüestions que preocupa a molts quan pensen en el seu futur és què cobraré quan em jubili. Per satisfer aquestes inquietuds fa poc s’ha posat en marxa un simulador de jubilació amb l’objectiu d’aclarir alguns dels dubtes que es puguin tenir quan es pensa en la vida després de la retirada professional. Aquesta eina realitza un càlcul en funció d’una sèrie de variables que el mateix interessat facilita i aporta una estimació molt precisa dels diners que necessitarem per viure la vida que hem planificat i de la manera que volem. El resultat d’aquest exercici obre els ulls a molts sobre les necessitats d’estalvi per al futur.

A més del PIES, hi ha altres modalitats d’estalvi que també ens poden semblar interessants. D’una banda, tenim el pla de pensions. Un dels aspectes més destacables d’aquest producte rau en la seva fiscalitat, atès que l’estalvi que es duu a terme mitjançant les aportacions periòdiques, limitat a un màxim de 8.000 euros anuals o un 30% de les rendes netes del treball, és deduïble en la seva totalitat en la declaració de la renda.

Una altra de les eines d’estalvi que ens pot semblar atractiva és l’assegurança individual d’estalvi a llarg termini (AIELT). Cal destacar d’aquest producte que no es tributa pels rendiments que s’obtenen, sempre que la inversió es mantingui almenys cinc anys i no se superin els 5.000 euros per any i per persona.

Això també t’agradarà

Hi ha hagut un error, intenta-de nou

Pregunta als nostres experts

Els teus comentaris seran publicats una vegada siguin validats pel nostre equip