Aliments transgènics, polèmicament nutritius

Un aliment transgènic és el que ha estat modificat genèticament per obtenir unes característiques específiques. A través d’aquesta manipulació al laboratori, s’aconsegueixen trets diferencials i propietats diferents amb diverses finalitats.

Has menjat mai aquests aliments? Probablement sí, perquè cada vegada estan més estesos als nostres supermercats i botigues d’alimentació.

El cas és que aquest tipus d’intervenció humana té tants detractors com impulsors. Atès que es tracta de tècniques relativament recents, no és fàcil definir amb precisió fins a quin punt és positiva la seva aplicació.

Diferències amb la cria selectiva

L’enginyeria genètica actual s’aplica a plantes, bacteris i altres petits microorganismes. Tant és així, que permet passar un gen d’una espècie vegetal o animal a una altra. Fins i tot a la inversa. El resultat són els anomenats organismes modificats genèticament.

La cria selectiva, en canvi, consisteix en la selecció de plantes o animals amb uns trets determinats, per tal de criar-ne o conrear-ne. Al cap d’un temps, gràcies a això, s’aconsegueix la descendència desitjada. Això no obstant, en aquest enfocament, no és possible controlar l’aparició d’altres trets no desitjats.

Quan es tracta d’enginyeria genètica, s’implanten els gens adequats i s’erradica la resta. El resultat és, per això, més ràpid i fidel als objectius inicials.

Beneficis dels aliments transgènics

Per què l’enginyeria genètica està modificant els nostres aliments? Quins avantatges es busquen o se’n deriven? Te’ls enumerem a continuació. Com podràs veure, les possibilitats són múltiples i molt interessants.

 • Més propietats nutritives. Es controla la seva influència en la bàscula i ajuden a mantenir un pes saludable.
 • Productes més gustosos, atractius i desitjables.
 • En el cas de les plantes, més resistència a les condicions difícils de conreu, com les malalties i la sequera. D’aquesta manera, es necessiten menys fertilitzants i aigua per aconseguir-ne.
 • Reducció de l’ús de pesticides per evitar les plagues.
 • Producció més gran d’aliments amb menys costos i més durabilitat.
 • Acceleració del creixement dels animals i les plantes.
 • Obtenció d’aliments més saludables; per exemple, patates que, en fregir-les, produeixen menys substàncies nocives per a la salut.
 • Creació d’aliments medicinals, amb trets positius per a la salut i la recuperació davant certes malalties.

Quines són les preocupacions expressades al respecte?

S’han manifestat una gran quantitat de preocupacions i objeccions a aquesta activitat humana, si bé fins ara no n’hi ha cap que tingui un fonament real.

En qualsevol cas, aquests són els perillsprincipals que, des de fora, s’associen a la manipulació genètica dels aliments:

 • Generació de reaccions al·lèrgiques o tòxiques.
 • Alteracions genètiques inesperades que són nocives o provoquen danys.
 • Modificacions descontrolades amb conseqüències imprevisibles.
 • Risc d’obtenció d’espècies més invasives del que és normal que puguin alterar els ecosistemes.
 • Pèrdua en els valors nutricionals dels aliments.
 • Perjudici als petits agricultors, ja que les llavors i els aliments modificats genèticament solen pertànyer a unes poques multinacionals, que en controlen els preus.

El cert és que, fins ara, no s’han detectat indicadors d’aquestes possibilitats. I això que hi ha diverses agències i organismes que controlen i avaluen tots els aliments transgènics que es distribueixen, entre els quals, l’FDA, l’USDA i l’EPA, als Estats Units.

En aquest país, un projecte anomenat Non-GMO certifica els productes que estan completament lliures de gens modificats. Un total de 30.000 pertanyen a aquesta categoria i el suport d’imatge que reben els fa més atractius per a un segment important del mercat.

Cal tenir en compte que la por atàvica que s’amaga en aquestes precaucions i sensibilitats és que, en realitat, els aliments transgènics modifiquen els organismes d’una manera que no es dona a la natura.

Els ecologistes són els principals oponents a aquestes pràctiques, mentre que la major part dels científics defensen aquest tipus d’intervencions humanes per criteris de qualitat, economia i, també, ecologia. En aquest darrer sentit, consideren que la disminució de l’ús de pesticides i herbicides és bo, a llarg termini, per al planeta.

L’aliment transgènic que mengem

Molt probablement ja has menjat aliments transgènics, en siguis o no conscient. Per exemple, la síndria sense llavors.

A la pràctica, et pots trobar de manera habitual aquests casos:

 • Aliments d’origen vegetal, animal o fermentat desenvolupats en laboratoris. Per exemple, plantes resistents a certs organismes (bacteris, virus, insectes o fongs), plantes immunitzadores (contra les diarrees bacterianes o el còlera) i aliments que eviten els problemes derivats del seu consum massiu, com els perills de ceguesa de l’abús d’arròs.
 • Aliments animals que creixen molt més de pressa del que és natural, com els salmons i les carpes. Actualment s’està treballant en l’obtenció de llet baixa en lactosa o enriquida amb medicaments i vitamines.
 • Productes fermentats alterats per escurçar el temps de maduració, com alguns formatges, o aportar-hi característiques gustatives diferents, com certs vins, als quals se’ls dona un caràcter més afruitat.

Quins són els aliments transgènics més utilitzats?

Acabem aquest contingut proporcionant-te una llista de quins són els aliments transgènics conreats més habituals. S’utilitzen per a consum aïllat i, sobretot, com a ingredients d’altres productes.

Blat de moro

Prop del 85% del blat de moro nord-americà ja és transgènic. Gràcies a això disminueixen els seus costos de producció i esdevé més resistent al glifosat, un herbicida necessari.

Llet

En alguns països, l’hormona rBGH (creixement boví) s’inclou en l’alimentació de les vaques per optimitzar la producció de llet. Això no obstant, està prohibida en d’altres.

Soja

És summament freqüent. Per exemple, es produeix soja amb alts nivells d’àcid oleic, capaç de reduir el colesterol dolent.

Tomàquet

La gran demanda d’aquest producte anima l’enginyeria genètica a augmentar-ne la producció. A més, és més nutritiu i resistent.

Patata

També se n’ha ampliat la producció i s’ha fet més resistent i nutritiva.

Alfals

S’hi duu a terme una cosa semblant al que es fa amb el blat de moro, en aquest cas per resistir l’herbicida Roundup.

Pa

Es tracten les seves matèries primeres, com el blat o altres cereals, per poder atendre la gran demanda mundial de pa.

Carbassa i carbassó

S’hi aplica per millorar-ne la resistència a diferents tipus de virus.

T’ha quedat més clar què és un aliment transgènic? Depèn de tu consumir-ne o no, però en tot cas caldrà que et mantinguis ben informat perquè la seva presència és cada vegada més gran. Què esperes per fer-ho?

Hi ha hagut un error, intenta-de nou
Pregunta als nostres experts

Els teus comentaris seran publicats una vegada siguin validats pel nostre equip